Boter bij de vis


Project 'WOI op 't erf'

Hoeve 't Lindebos
Door de herdenking van 100 jaar WOI krijgen landbouwers steeds meer vragen van bezoekers of klanten over de Eerste Wereldoorlog. Dit prikkelt hen om de geschiedenis van hun eigen hoeve en regio te achterhalen en vervolgens te ontsluiten voor hun publieksgericht aanbod. Via het project 'WOI op't erf' reiken CAG en Inagro hulpmiddelen aan om de landbouwers te helpen bij deze zoektocht.

Dit project is een initiatief van Inagro en CAG met financiële ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen.

Project op maat

CAG en Inagro tekenen hierbij een traject uit voor een aantal bezoekboerderijen uit West-Vlaanderen die willen werken rond het thema landbouw, voeding en Eerste Wereldoorlog. Landbouwverbreders uit die regio beschikken zelf reeds over heel wat interessante verhalen van de voorbije generaties die waardevol zijn om door te geven. Maar ze beschikken niet over voldoende onderbouwde info en methodieken om hun publiek als een professionele gids te woord te staan. De opzet van het project behelst vorming van de landbouwers via drie vormingsmomenten, het aanreiken van een handleiding, de ontwikkeling van een visuele drager en de publieksontsluiting van dit aanbod.

Op 22 november 2014 ging de eerste sessie door op de Beauvoordse Walhoeve in Veurne. Het regionale landbouwverhaal tijdens de oorlog kwam daar aan bod en er werden tips gegeven hoe zelf aan de slag te gaan om het verleden van de eigen hoeve te ontdekken.
Een terugblik is hier te lezen.
Beide presentaties zijn hier te downloaden.

Eerste vormingsmoment
In de periode januari-april 2015 vonden twee vormingssessies plaats voor West-Vlaamse landbouwverbreders en aanbieders van hoevelogies. Die twee sessies zijn praktijkgericht en voorzien naast de toelichting van de handleiding, een bezoek aan de bibliotheek van Ieper, Stadsarchief Ieper en het Documentatiecentrum In Flanders Fields te Ieper.

Tweede vormingsmoment
Tweede vormingsmoment
Documentatiecentrum In Flanders Fields (Ieper)

Informatiedrager WOI op 't erf

Gezien dit verhaal niet tastbaar is, hebben Inagro en CAG samen met de landbouwverbreders een gezamenlijke visuele drager uitgewerkt die als houvast dient om het verhaal van de betrokken hoeves te situeren, zowel geografisch als in tijd. Concreet is dit een informatiebord met korte vlotte teksten, beelden en een kaart van West-Vlaanderen tijdens WOI waarop frontlijnen, dorpen en hoeves aangeduid zijn.

Informatiebord WOI op 't erf
Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen was het mogelijk om de visuele drager te vervaardigen.

Reportage

Plattelandstv maakte een reportage over het project. Die is hier te bekijken.

Handleiding

Tijdens het project reikte CAG tips en hulpmiddelen aan voor de deelnemende landbouwers. De handleiding ‘WOI op ’t erf. Hoe ga ik zelf aan de slag om mijn boerderijgeschiedenis te reconstrueren?’ bundelt al deze informatie.

WOI-verhalen

De WOI- verhalen van de deelnemende landbouwers worden via deze website ontsloten. Het eerste verhaal van hoeve Serelly’s (Aarsele) tijdens de Eerste Wereldoorlog is nu hier te lezen. De anekdotes van de andere deelnemende boerderijen lees je hier.

Deelnemende landbouwverbreders

Pers

Op 21 augustus 2015 ging de persvoorstelling door in de hoeve 't Lindebos te Wijtschate. Het persbericht kan je hier downloaden.

Overhandiging informatiepanelen