Boter bij de vis


Documentatiemateriaal

Er is heel wat documentatiemateriaal over landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog bewaard zoals oorlogskookboekjes, affiches, voedselbonnen, etc. Een gedeelte van dit erfgoed wordt hier digitaal ontsloten en kan een handig hulpmiddel zijn bij verder onderzoek.

Het beeldmateriaal bevat ook verweesde werken. Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) heeft de nodige inspanningen verricht om de auteursrechthebbenden van de gedigitaliseerde werken te vinden en/of te lokaliseren. Ondanks onze inspanningen werden niet alle rechthebbenden getraceerd. Ter ontsluiting van het cultureel erfgoed heeft CAG er toch voor geopteerd om deze werken te digitaliseren en op deze website raadpleegbaar te maken. Indien u van oordeel bent, dat u de rechthebbende bent van bepaalde van deze gedigitaliseerde werken, dan verzoeken wij u contact op te nemen, zodat het verder gebruik van deze werken zonder uw toestemming kan worden stopgezet.

Oorlogskookboekjes

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen heel wat kookboeken en brochures in België en Buitenland. Naast adviezen en tips reikten ze vele recepten met vervangingsingrediënten aan.

Een aantal van deze publicaties zijn digitaal ontsloten en kan je hier downloaden. Deze lijst groeit verder aan.

Hedendaagse interpretatie

Het boek ‘Koken in Bezet Gebied’ ademt de sfeer van de oorlogsjaren. Zelfs de stijl is gebaseerd op publicaties van die tijd. Het water zal je misschien niet bij ieder recept in de mond komen, maar het boek geeft een mooi beeld waarmee de Meetjeslanders tijdens WOI hun honger moesten stillen.
In het samenstellen van de recepten kozen de auteurs voor een mix van authentieke gerechten die de tijdsperiode sterk typeren en recepten die ook vandaag nog geserveerd worden. Hierdoor bevatten een aantal recepten ingrediënten die bij de plattelandsbevolking toen (nog) niet beschikbaar waren.

De museumblog van het Brussels Museum van de Molen en de Voeding (BMMV) verzamelt heel wat recepten uit de Eerste Wereldoorlog. Stap voor stap worden de bereidingen uitgelegd. Elk gerecht bevat een ingrediënten- en een materialenlijst.

Kookboeken

  • Parent, M., Recettes de Guerre, Brussel, s.d. (collectie Brussels Museum van de Molen en de Voeding)
  • Praktisch handboek voor de keuken, Kortrijk, 1924.(Praktisch Handboek - 1924.pdf) (is gebaseerd op een oorlogskookboek) (collectie Centrale Bibliotheek KU Leuven)

Krantenartikels

Kranten, week- en maandbladen zijn interessante informatiebronnen. Onderwerpen zoals het dagelijkse leven, het voedseltekort en de landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog komen aan bod. De Duitsers voerden in 1914 meteen perscensuur in. Dit betekent dat de bezetter strikt toezicht hield op wat er verscheen in de pers. Hou er dus rekening mee dat men in die tijd niet vrijuit kon schrijven!

Vele frontbladen, kranten, week- en maandbladen zijn in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd en zijn online raadpleegbaar gemaakt.

Informatiebronnen

  • The Belgian War Press geeft een overzicht van honderden clandestiene en gecensureerde pers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit België. De site biedt eveneens achtergrondinformatie over deze oorlogspers. warpress.cegesoma.be/nl
  • De databank nieuwsvandegrooteoorlog.be ontsluit meer dan 360.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Het project is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en andere cultureel-erfgoedorganisaties. Honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918 werden geïnventariseerd, gedigitaliseerd en online gezet. www.nieuwsvandegrooteoorlog.be
  • De databank Historische Kranten bevat meer dan 140.000 gedigitaliseerde krantenpagina's met lokaal en regionaal nieuws uit de streek Ieper-Poperinge. De kranten worden bewaard in de stadsarchieven van Ieper en Poperinge. Historische Kranten is een initiatief van Erfgoedcel CO7. www.historischekranten.be

Column voedingsonderricht Tienen

In het weekblad Les Jumelles verschenen regelmatig recepten om de Tienenaars vertrouwd te maken met de nieuwe voedingsproducten. Deze column verscheen onder de hoofding ‘voedingsonderricht’ en werd geschreven door ‘Tante Lize’ (STADSARCHIEF TIENEN, Hedendaags archief, nr. XIX B 210).

19 maart 1916
Art 01.pdf

30 april 1916
Art 02.pdf

7 mei 1916
Art 03.pdf

21 mei 1916
Art 04.pdf

1916
Art 05.pdf
Terug naar boven