Boter bij de vis


Affiche evenement 'Den Duits in het park'

Buren in oorlog: het park Drie Fonteinen tijdens de Groote Oorlog

Ontdek een brokje vergeten oorloggeschiedenis tijdens een wandeling in het prachtige park Drie Fonteinen. Het park speelde een belangrijke rol tijdens de Groote Oorlog: generaal-gouverneur Moritz Von Bissing bestuurde vanuit zijn kasteel in Vilvoorde het bezette land, zijn "buurman", de industrieel Daniël Campion redde met zijn Molens Drie Fonteinen Vilvoorde en Brabant van hongersnood.

“Den 1 juni 1915 nam Von Bissing bezit van het kasteel der Drijfonteinen. Terwijl velen wegkwijnden van honger, hield hij telken avond feestmalen” (pastoor parochie Heilig-Hart).
Het prachtige park Drie Fonteinen speelde een belangrijke rol tijdens de Groote Oorlog. De twee toenmalige kasteeleigenaren, Moritz Von Bissing en Daniël Campion, drukten elk op hun manier hun stempel op de geschiedenis. De Duitse Generaal-Gouverneur zou vanuit het kasteel Drie Fonteinen het bezette land besturen, Campion en zijn Molens Drie Fonteinen zorgden ervoor dat heel Brabant en Vilvoorde van hongersnood gespaard bleef. 100 jaar na de verhuis van Moritz Von Bissing naar Vilvoorde gaan we in het park op zoek naar deze vergeten geschiedenis. Langs het parcours staan verschillende infoborden met meer informatie over dit vergeten brokje oorlogsgeschiedenis. Een wandelbrochure kan je afhalen in het toeristisch infopunt van Vilvoorde, Lange Molensstraat 44 (tijdens de kantooruren). Het wandelparcours past in het evenement "Den Duits in 't Bos: de Drie Fonteinen tijdens de Groote Oorlog" en kan gecombineerd worden met de (gratis) tentoonstelling "De Groote Oorlog in Beeld" in het Ruiterijcomplex (vertrekpunt van de wandeling).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar: Domein Drie Fonteinen
Beneluxlaan 32, 1800 Vilvoorde

Meer info: jona.broothaerts@vilvoorde.be of stad Vilvoorde