Boter bij de vis


‘Kraterfront’ herdenkt grote mijnenslag Eerste Wereldoorlog

In Heuvelland is de grote mijnenslag van honderd jaar geleden herdacht met muziek, geluid en een lichtshow. Elf kraters over een afstand van vier kilometer vormden de blikvangers van het participatieproject. Herbekijk de reportage op De Standaard
Lees meer

Wederopbouw van Salland (WOII)

Nederland bleef niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding door de geallieerden in april 1945 trok een spoor van verwoesting in het Sallandse land (streek in de provincie Overijssel).
Lees meer

Expo Boter bij de vis en lezing Vleesch zonder vleesch in Riemst

De gemeente Riemst organiseert in samenwerking met het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst en Erfgoed Haspengouw de tentoonstelling ‘Boter bij de Vis. Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog’.
Lees meer

Eerste Wereldoorlog in Nederland

De website www.eerstewereldoorlog.nu is het platform voor de honderdjarige herdenking in Nederland. De site vertelt het verhaal van Nederland in 1914-1918. Zowel persoonlijke verhalen als gebeurtenissen wereldwijd komen aan bod.
Lees meer

Recepten uit WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen heel wat kookboeken en brochures in België en Buitenland. Naast adviezen en tips reikten ze vele recepten met vervangingsingrediënten aan. Een 19 van deze publicaties zijn hier digitaal ontsloten.
Lees meer

Activiteitenverslagen van Nationaal Hulp- en Voedselcomité (WOI) staan online

In 1914 richtte een groepje Belgische politici en financiers het Nationaal Hulp- en Voedselcomité (NHVC) op. Het Comité ontving steun van de Amerikanen en kreeg snel een centrale plaats in het leven van miljoenen Belgen.
Lees meer

Krantenartikels bron van informatie!

Kranten, week- en maandbladen zijn interessante informatiebronnen. Onderwerpen zoals het dagelijkse leven, het voedseltekort en de landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog komen aan bod. Alle interessante websites met een online toegang tot talrijke kranten staan hier.
Lees meer

Paarden aan het front

De Europese legers beschikten over indrukwekkende cavalerie-eenheden aan de vooravond van de oorlog. Het werd echter al snel duidelijk dat paarden niet opgewassen waren tegen machinegeweren, prikkeldraad en artillerie.
Lees meer

Ontdek de wederopbouw op 11 september tijdens Open Monumentendag Kemmel

De Eerste Wereldoorlog was dramatisch voor de Kemmelse boeren. Het front liep dwars door het grondgebied heen. Zware veldslagen zoals de Mijnenslag van Wijtschate (1917) en de Slag om de Kemmelberg (1918) vernielden akkers en weilanden. Talrijke boerderijen werden van de kaart geveegd.
Lees meer

28 augustus: verkenning van de oorlogsbrouwerijen achter het IJzerfront in de zomer van 1918

Op zondag 28 augustus 2016 om 13.30 uur word je verwelkomd met een kopje koffie in het Mout- & Brouwhuis de Snoek. Om 14 uur vertrekt een toeristentreintje met gids aan het Mout- & Brouwhuis de Snoek voor een exploratie achter het Ijzerfront langsheen een 20-tal oorlogsbrouwerijen.
Lees meer