Boter bij de vis


Bootje Waterfront

Waterfront: Noordzee belangrijk tijdens WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de havens van Zeebrugge en Oostende belangrijke Duitse havens, vooral voor de onderzeeërs. Ze waren dan ook van groot strategisch belang. De geallieerden probeerden in april en mei 1918 de vaargeulen te blokkeren, maar dat is niet gelukt. Voor meer info, lees hierover het artikel 'De raid op Zeebrugge of hoe de Britten van een fiasco een triomf maken'. Op zee vielen ook heel wat slachtoffers waaronder vele vissers, en om die te herdenken pakt de Provincie West-Vlaanderen na o.m. Lichtfront (2014), Woordfront (2015) en Kraterfront (2017) uit met 'Waterfront'. Naast een culturele herdenking van WOI wil Waterfront ook een boodschap van hoop uitdragen, nu het bijna 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Het Waterfront wil op 29 juni 2018 langs de kustlijn tussen de havengeulen van Zeebrugge en Oostende 6.000 mensen kniehoog in zee plaatsen, terwijl ze 3.000 herdenkingsbootjes vasthouden met daarop "boot-schappen" en een naam van iemand die sneuvelde op zee. Het bootje is ontworpen door hogeschoolstudenten, na een project waar studenten van de scholen Howest en Vives aan meewerkten. De deelnemers aan Waterfront moeten zich vooraf inschrijven via Gonewest. Het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas vanaf 19u en wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop en verzoening.