Boter bij de vis


Les Gardiennes

Filmtip: Les Gardiennes

In 'Les Gardiennes' (december 2017) schetst de Franse regisseur Xavier Beauvois een concreet beeld van het thuisfront op het Franse platteland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij stelt ons voor aan de familie Sandrail, eigenaar van een boerderij in de Franse Bourgogne. Het verhaal start in 1915 wanneer de oudste zoon Constant samen met zijn broer Georges en schoonbroer Clovis naar het front vertrekt. Moeder Hortense en dochter Solange krijgen de taak om de hoeve draaiende te houden wat een moeilijke beproeving blijkt. Hulp krijgt het duo van Francine, een wees, met evenveel werklust als pienterheid. Hoewel de verhaallijn eerder mager is, gooit de film hoge ogen bij de weergave van het boerenleven. Ploegen, zaaien, mesten, karnen, dorsen, binden, vlegelen, hout hakken, kolen branden... het komt allemaal in beeld. 'Les Gardiennes' verdiept zich met enthousiasme en met oog voor detail in de seizoensgebonden arbeid. De film is een traditioneel melodrama in een fraaie verpakking. Interessant voor wie zich een beeld wil vormen van het Franse platteland tijdens WOI.

Meer info: Les Gardiennes