Boter bij de vis


Affiche NHVC

Antwerpse oorlogsaffiches online beschikbaar

Een boeiende verzameling oorlogsaffiches en -plakkaten uit de collectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is nu eenvoudig te raadplegen via de digitale beeldbank DAMS. Dankzij de gebruiksvriendelijke databank kunnen bezoekers de affiches snel terugvinden en digitaal bekijken.

Het gaat om 1.035 plakkaten, verspreid door de Belgische en Duitse autoriteiten vlak voor en tijdens de Groote Oorlog. Het merendeel van de verordeningen heeft betrekking op de stad Antwerpen en de omliggende gemeentes. Uiteenlopende thema’s komen aan bod: verkeerswezen, voedselbedeling, volksgezondheid, rechtspraak, verkoop van vee, spionage en prostitutie.

De oorlogsaffiches en -plakkaten vormen een waardevolle bron voor historisch onderzoek naar de Eerste Wereldoorlog. Ze schetsen een beeld van de bezettingscontext in België en de wijze waarop de bezetter zijn gezag uitoefende. Affiches over censuur, samenscholingsverbod, terechtstellingen, opeisingen van wagens, alcohol en linnengoed, tonen het repressieve bezettingsapparaat. De schaarste aan voedsel komt tastbaar in beeld in de plakkaten die maximumprijzen invoeren voor aardappelen, boter, vlees en zelfs brandnetels.

Bron: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience