Boter bij de vis


Boter bij de Vis in Bekkevoort

Bezoek nog tot het einde van de maand mei de rondreizende expo 'Boter bij de Vis' in Bekkevoort! De prangende vraag "Wat schaft de pot?" laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. De bezetter hindert het werk van boeren, bakkers en vissers. Een voedselcrisis loert om de hoek.
Lees meer

Kunstwerk voor elk Belgisch WOI-slachtoffer

In Provinciaal Domein De Palingbeek, in Zillebeke, bij Ieper staan 600.000 terracottabeeldjes. De indrukwekkende installatie is het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen en vele vrijwillige helpers. Begin februari 2018 werden de eerste terracottabeeldjes geplaatst, 12.
Lees meer

Vrouwen tijdens WOI

De Eerste Wereldoorlog veranderde alle geldende sociale relaties. Aangezien veel mannen vochten aan het front, namen vrouwen verschillende taken over. Dat gold zeker en vast voor de landbouwsector. Nagenoeg iedereen was boer in die tijd.
Lees meer

'Boter bij de Vis' in Damme

Bezoek nog tot het einde van de maand februari de reizende expo 'Boter bij de Vis' in Damme! De prangende vraag "Wat schaft de pot?" laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. De bezetter hindert het werk van boeren, bakkers en vissers. Een voedselcrisis loert om de hoek.
Lees meer

Filmtip: Les Gardiennes

In 'Les Gardiennes' (december 2017) schetst de Franse regisseur Xavier Beauvois een concreet beeld van het thuisfront op het Franse platteland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij stelt ons voor aan de familie Sandrail, eigenaar van een boerderij in de Franse Bourgogne.
Lees meer

Antwerpse oorlogsaffiches online beschikbaar

Een boeiende verzameling oorlogsaffiches en -plakkaten uit de collectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is nu eenvoudig te raadplegen via de digitale beeldbank DAMS. Dankzij de gebruiksvriendelijke databank kunnen bezoekers de affiches snel terugvinden en digitaal bekijken. Het gaat om 1.
Lees meer

HIPPO.WAR opent de deuren

In het weekend van 11 november opent HIPPO.WAR, het Waregemse bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog, zijn deuren. Het bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de hippodroom in de Holstraat 95.
Lees meer

Duikboot uit WOI gevonden in Noordzee

In de Noordzee, net voor de Belgische kust, is een wrak gevonden van een bijna intacte Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Wetenschappers gaan ervan uit dat de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord zijn.
Lees meer

Meer dan 100 miljoen OXO blokjes hielden het Engelse leger tijdens WOI op de voet

Op 31 juli 1917 startte tijdens WO I de zogenaamde slag om Passendale die uiteindelijk 460 000 (!) mensenlevens zou kosten. Tijdens een grandioos re-enactment event in Zonnebeke zagen we onder andere hoe de soldaten zich voedden aan het front.
Lees meer

Groote Oorlog in Gingelom

Je laatste kans om de expo 'Boter bij de vis' te bezoeken op Haspengouws grondgebied. Heemkundekring Het Drie Swaenenland vult deze expo over voeding tijdens WO I aan met lokale verhalen, foto's en documenten. Deze unieke bronnen illustreren het harde leven in Gingelom tijdens de Groote Oorlog.
Lees meer