Met het einde van de herdenkingsperiode naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog komt er ook een einde aan het project 'Boter bij de Vis'. Dit project zette gedurende vier jaar de landbouwsector en voedselsituatie tijdens en na de Eerste Wereldoorlog in de kijker.
Honderd jaar geleden kwam de Eerste Wereldoorlog stilaan op zijn einde. De redactie van VRT NWS volgt sinds 26 september dagelijks de gebeurtenissen van het eindoffensief in 1918. Voor de Belgische bevolking ging er veel veranderen. Wie de laatste oorlogsmaanden wil volgen, kan hier terecht.
De rondreizende expo 'Boter bij de Vis' is aan zijn laatste etappes door Vlaanderen bezig. Wie de tentoonstelling over landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog nog wil bezoeken, kan daarvoor terecht in Nazareth (tot eind november) en in Kampenhout (tot eind december).
Op maandag 1 oktober organiseert CAG in samenwerking met verschillende partners haar jaarlijkse contactdag met deze keer als centraal thema ‘De wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’.
De rondreizende expo 'Boter bij de vis', over het leven van alledag tijdens WOI, houdt vanaf 4 augustus 2018 halt in CC De Brouwerij in Koekelare. Wat schaft de pot? Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los.
In Meise is een verloren gewaand recept uit de Eerste Wereldoorlog weer opgedoken. Door de oorlog ontstonden grote voedselkorten. Om ervoor te zorgen dat de kinderen in de regio toch voldoende sterk bleven, maakten de lokale bakkers van Meise 'oorlogskoekjes'.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de havens van Zeebrugge en Oostende belangrijke Duitse havens, vooral voor de onderzeeërs. Ze waren dan ook van groot strategisch belang. De geallieerden probeerden in april en mei 1918 de vaargeulen te blokkeren, maar dat is niet gelukt.