Boter bij de vis


Filmtip: Les Gardiennes

In 'Les Gardiennes' (december 2017) schetst de Franse regisseur Xavier Beauvois een concreet beeld van het thuisfront op het Franse platteland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij stelt ons voor aan de familie Sandrail, eigenaar van een boerderij in de Franse Bourgogne.
Lees meer

Antwerpse oorlogsaffiches online beschikbaar

Een boeiende verzameling oorlogsaffiches en -plakkaten uit de collectie van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is nu eenvoudig te raadplegen via de digitale beeldbank DAMS. Dankzij de gebruiksvriendelijke databank kunnen bezoekers de affiches snel terugvinden en digitaal bekijken. Het gaat om 1.
Lees meer

HIPPO.WAR opent de deuren

In het weekend van 11 november opent HIPPO.WAR, het Waregemse bezoekerscentrum over de Eerste Wereldoorlog, zijn deuren. Het bevindt zich op de tweede verdieping van het tribunegebouw op de hippodroom in de Holstraat 95.
Lees meer

Duikboot uit WOI gevonden in Noordzee

In de Noordzee, net voor de Belgische kust, is een wrak gevonden van een bijna intacte Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Wetenschappers gaan ervan uit dat de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord zijn.
Lees meer

Meer dan 100 miljoen OXO blokjes hielden het Engelse leger tijdens WOI op de voet

Op 31 juli 1917 startte tijdens WO I de zogenaamde slag om Passendale die uiteindelijk 460 000 (!) mensenlevens zou kosten. Tijdens een grandioos re-enactment event in Zonnebeke zagen we onder andere hoe de soldaten zich voedden aan het front.
Lees meer

Groote Oorlog in Gingelom

Je laatste kans om de expo 'Boter bij de vis' te bezoeken op Haspengouws grondgebied. Heemkundekring Het Drie Swaenenland vult deze expo over voeding tijdens WO I aan met lokale verhalen, foto's en documenten. Deze unieke bronnen illustreren het harde leven in Gingelom tijdens de Groote Oorlog.
Lees meer

‘Kraterfront’ herdenkt grote mijnenslag Eerste Wereldoorlog

In Heuvelland is de grote mijnenslag van honderd jaar geleden herdacht met muziek, geluid en een lichtshow. Elf kraters over een afstand van vier kilometer vormden de blikvangers van het participatieproject. Herbekijk de reportage op De Standaard
Lees meer

Wederopbouw van Salland (WOII)

Nederland bleef niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding door de geallieerden in april 1945 trok een spoor van verwoesting in het Sallandse land (streek in de provincie Overijssel).
Lees meer

Expo Boter bij de vis en lezing Vleesch zonder vleesch in Riemst

De gemeente Riemst organiseert in samenwerking met het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst en Erfgoed Haspengouw de tentoonstelling ‘Boter bij de Vis. Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog’.
Lees meer

Eerste Wereldoorlog in Nederland

De website www.eerstewereldoorlog.nu is het platform voor de honderdjarige herdenking in Nederland. De site vertelt het verhaal van Nederland in 1914-1918. Zowel persoonlijke verhalen als gebeurtenissen wereldwijd komen aan bod.
Lees meer