Boter bij de vis


Duikboot uit WOI gevonden in Noordzee

In de Noordzee, net voor de Belgische kust, is een wrak gevonden van een bijna intacte Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog. Wetenschappers gaan ervan uit dat de lichamen van alle 23 bemanningsleden nog aan boord zijn.
Lees meer

Meer dan 100 miljoen OXO blokjes hielden het Engelse leger tijdens WOI op de voet

Op 31 juli 1917 startte tijdens WO I de zogenaamde slag om Passendale die uiteindelijk 460 000 (!) mensenlevens zou kosten. Tijdens een grandioos re-enactment event in Zonnebeke zagen we onder andere hoe de soldaten zich voedden aan het front.
Lees meer

Groote Oorlog in Gingelom

Je laatste kans om de expo 'Boter bij de vis' te bezoeken op Haspengouws grondgebied. Heemkundekring Het Drie Swaenenland vult deze expo over voeding tijdens WO I aan met lokale verhalen, foto's en documenten. Deze unieke bronnen illustreren het harde leven in Gingelom tijdens de Groote Oorlog.
Lees meer

‘Kraterfront’ herdenkt grote mijnenslag Eerste Wereldoorlog

In Heuvelland is de grote mijnenslag van honderd jaar geleden herdacht met muziek, geluid en een lichtshow. Elf kraters over een afstand van vier kilometer vormden de blikvangers van het participatieproject. Herbekijk de reportage op De Standaard
Lees meer

Wederopbouw van Salland (WOII)

Nederland bleef niet gespaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding door de geallieerden in april 1945 trok een spoor van verwoesting in het Sallandse land (streek in de provincie Overijssel).
Lees meer

Expo Boter bij de vis en lezing Vleesch zonder vleesch in Riemst

De gemeente Riemst organiseert in samenwerking met het Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Riemst en Erfgoed Haspengouw de tentoonstelling ‘Boter bij de Vis. Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog’.
Lees meer

Eerste Wereldoorlog in Nederland

De website www.eerstewereldoorlog.nu is het platform voor de honderdjarige herdenking in Nederland. De site vertelt het verhaal van Nederland in 1914-1918. Zowel persoonlijke verhalen als gebeurtenissen wereldwijd komen aan bod.
Lees meer

Recepten uit WOI

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen heel wat kookboeken en brochures in België en Buitenland. Naast adviezen en tips reikten ze vele recepten met vervangingsingrediënten aan. Een 19 van deze publicaties zijn hier digitaal ontsloten.
Lees meer

Activiteitenverslagen van Nationaal Hulp- en Voedselcomité (WOI) staan online

In 1914 richtte een groepje Belgische politici en financiers het Nationaal Hulp- en Voedselcomité (NHVC) op. Het Comité ontving steun van de Amerikanen en kreeg snel een centrale plaats in het leven van miljoenen Belgen.
Lees meer

Krantenartikels bron van informatie!

Kranten, week- en maandbladen zijn interessante informatiebronnen. Onderwerpen zoals het dagelijkse leven, het voedseltekort en de landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog komen aan bod. Alle interessante websites met een online toegang tot talrijke kranten staan hier.
Lees meer